تعهدات دولت‌ها در قبال حق بر غذا با توجه به ماده یازدهم میثاق بین‌المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه حقوق بین¬الملل دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز

2 کارشناسی ارشد حقوق بین‌الملل دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز

چکیده

در چارچوب حقوق بین‌الملل، حق بر غذا، حق بنیادین هر شخص بر دسترسی پایدار به غذا به‌گونه‌ای‌ست که پاسخگوی نیازهای غذایی وی باشد. با توجه به جایگاه ویژه‌ دولت‌ها در حقوق بین‌الملل، بررسی تأمین حق بر غذا به عنوان یکی از تعهدات دولت‌ها از اهمیت خاصی برخوردار است. پرسش اصلی آن است که اساس حقوقی تعهدات دولت‌ها در زمینه حق بر غذا چیست و چگونه باید به این تعهد عمل کنند. در این مقاله نشان داده ‌می‌شود که مبنای حقوقی تعهد دولت‌ها نسبت به حق بر غذای کافی برگرفته از اسناد بین‌المللی حقوق بشری به ویژه میثاق بین‏المللی حقوق‏ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی­ست. همچنین در این مقاله بیان می‌شود که مهم‌ترین روش‌های تحقق حق بر غذا، تدوین استراتژی‌های ملی، قانون‌گذاری و اقامه‏پذیری حق بر غذا می‌باشند. نهایتاً نتیجه‌گیری می‌شود که برای تحقق حق بر غذا، دولت‌ها باید به تعهدات خود در سطوح ملی و بین‌المللی عمل کنند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

OBLIGATIONS OF STATES REGARDING THE RIGHT TO FOOD, ACCORDING TO ARTICLE XI OF THE INTERNATIONAL COVENANT ON ECONOMIC, SOCIAL AND CULTURAL RIGHTS

نویسندگان [English]

  • Farhad Talaie 1
  • Ali Razmkhah 2
1 Academic Member of the Faculty of Law and Political Science, Shiraz University
2 M.A. in International Law Shiraz University
چکیده [English]

In the framework of international law, the right to food is a fundamental
right of person towards having sustainable access to food with the quality
which responds to his/her food needs. With due respect to the special
position of States in international law, it is importance to examine their
obligations regarding the right to food. The principal question is that what
constitutes the legal basis of such obligations. In this paper, it is
demonstrated that the legal basis of these obligations originates from the
international documents on human rights, particularly, the UN Covenant on
Economic, Social, and Cultural Rights. In addition, this paper examines the
most important mechanisms for realization the right to food, including
designing national strategies, legislating and providing legal ways to
guarantee the right to food. This paper concludes that if the right to food is to
be fulfilled, States should observe their obligations nationally and
internationally.

کلیدواژه‌ها [English]

  • The Right to Food
  • Obligations of States
  • International Law
  • The 1966 UN Covenant on Economic
  • social
  • and Cultural Rights
  • The Committee on Economic